Переселенці України Переселенці України

​Кадровий дефіцит у Польщі: на які вакансії шукають працівників

​Кадровий дефіцит у Польщі: на які вакансії шукають працівників

У Польщі посилюється дефіцит кадрів, незважаючи на зростання заробітної плати. Роботодавцям стає все важче шукати співробітників на сезонні роботи.

За даними міграційної платформи EWL, кадровий дефіцит торкається безлічі галузей ринку праці. За інформацією "Переселенці UA", середня зарплата в Польщі у першому кварталі 2024 року склала 8147,38 злотих (82,4 тис. грн), що на 14,4% вище порівняно з минулим роком.

Влітку заробіток може сягати 5-9 тис. злотих (50-91 тис. грн), але вже другий рік поспіль країна стикається з кадровим голодом. Раніше українці активно займалися сезонними роботами в Польщі, проте тепер вони віддають перевагу країнам Західної Європи через вищі зарплати та відкритість їхніх ринків, зазначають фахівці EWL.

"На сезонних роботах зараз можна заробити до 9 тисяч злотих. Це короткострокова робота в агросекторі, де заробіток залежить від кількості робочих годин та продуктивності. Така робота підходить людям, які звикли до фізичної праці. Здебільшого її обирають українці, які живуть у селах і мають власні господарства", - каже Мар'яна Семенюк, директор з рекрутації EWL.

Вона також зазначає, що сезонна робота може включати будівництво чи роботу на логістичних складах з упаковки одягу. Напередодні розпродажів кількість вакансій у логістиці значно збільшується.

Крім того, польські роботодавці пропонують вакансії на виробництві, в автомобільній галузі та сфері послуг, де у літній сезон кількість робочих місць також зростає. У всіх цих галузях відчувається дефіцит кадрів.

Роботодавці у сфері послуг та готельному бізнесі скаржаться на труднощі у наймані працівників за зарплату у 6 тис. злотих (60,6 тис. грн).

Дефіцит працівників у транспортній галузі також значний — за різними оцінками, не вистачає від 150 до 300 тисяч водіїв.

"Польща вже другий рік поспіль стикається з серйозним кадровим дефіцитом у літній сезон. Це пов'язано з тим, що українці, які зазвичай приїжджали до Польщі на сезонні роботи, тепер віддають перевагу Німеччині, Нідерландам та іншим країнам Західної Європи, де можна заробляти в два-три рази більше", - пояснює експерт.

Станом на березень 2024 року у Польщі налічувалося понад 50 тисяч вакансій. У 27 професіях відчувається кадровий дефіцит. Особливо не вистачає працівників у торгівлі, промисловості, охороні здоров'я, соціальній допомозі. У 2024 році також гостро відчувається брак кадрів у силових структурах та серед вчителів.

+1
16:05
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Посещая этот сайт, вы соглашаетесь с тем, что мы используем файлы cookie.