Переселенці України Переселенці України

Чи зобов'язані переселенці повертати виплати, якщо їх нарахували помилково

Чи зобов'язані переселенці повертати виплати, якщо їх нарахували помилково

Держава надає допомогу деяким категоріям переселенців. Щоб отримати соціальні виплати, потрібно відповідати певним критеріям.

РБК-Україна розповідає про те, чи зобов'язають ВПО повернути виплати, якщо їх нарахували помилково.

Коли переселенець може втратити право на виплати

З 1 березня держава змінила умови виплат переселенцям. Щоб їх отримати, потрібно відповідати певним критеріям. Кому з переселенців потрібно виплатити, ми докладно розповідали у нашому попередньому матеріалі.

При цьому якщо ВПО продовжили або призначили виплати, але потім виявилося, що людина не відповідає критеріям, то допомогу можуть скасувати, а вже виплачені гроші вимагатиме повернути державі.

Відповідно до п.7-1 Порядку надання допомоги на проживання ВПО з 1 грудня 2023 р. допомога не призначається / не виплачується на сім'ю, яка вперше звертається за її призначенням, якщо протягом трьох місяців перед зверненням або під час її отримання особа з-поміж членів сім'ї здійснило:

  • операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти (або банківських металів) у розмірі від 100 тис. гривень (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних (у тому числі реабілітаційних, протезування), соціальних та/ або освітніх послуг)
  • або купила майно на загальну суму, що перевищує 100 тис. гривень
  • або має депозит на цю суму

Тобто, якщо купівлю зробив одним член сім'ї, то позбавляє права отримання виплат всіх одержувачів допомоги у складі членів цієї сім'ї.

Чи повинен переселенець повернути помилково виплачені гроші

Відповідно до п. 9 цього Порядку уповноважена особа зобов'язана протягом 14 календарних днів після виникнення змін, що впливають на визначення права на отримання допомоги, проінформувати про це орган соціального захисту населення, уповноважену особу виконавчого сільського органу, селищної, міської ради або центру надання адміністративних послуг.

Якщо ВПО вчасно не повідомив про зміни у майновому становищі та відбулися нарахування, то вимоги соцзахисту про повернення виплачених коштів є правомірними. Це передбачено пунктом 29 Порядку.

Орган соціального захисту населення з моменту виявлення факту надмірно виплаченої допомоги визначає обсяг неправомірно перерахованих коштів та повинен протягом 30 робочих днів повідомити про це отримувача, надіславши повідомлення поштою або за допомогою коштів електронного зв'язку.

У разі неповернення помилково нарахованих коштів ВПО добровільно у встановлені терміни, орган соціального захисту населення порушує питання про їх стягнення у судовому порядку.

+2
13:10
Немає коментарів. Ваш буде першим!
Посещая этот сайт, вы соглашаетесь с тем, что мы используем файлы cookie.